img

arcso-fahazak-mire-figyeljunk
Tippek
faház, árcsó, energia
A fa verhetetlen tulajdonságai

A faházak építésekor előtérbe kerülnek a fa verhetetlen tulajdonságai: a fa kitűnő épíkezési alapanyag, emellett környezetbarát, gazdaságos és időtálló.

A fa mint építőanyag

A fa könnyű, és sokoldalúan megmunkálható, magas szilárdságú, nincs elektrosztatikus töltése vagy sugárzása. A többi építőanyaghoz képest a fa a legjobb hőszigetelő. A súlyhoz képest magas szilárdsága. A faanyagok sokszínűsége és a többi anyaghoz való könnyű kombinálhatósága révén univerzális építőanyagnak tekinthető, amely modern életterekbe, újszerű elvárásoknak is kiválóan megfelel.

Környezettudatosság

A fa az egyetlen örökké megújuló energiaforrás. Mindamellett, hogy vigyáznunk kell Erdély egyik legnagyobb kincsére, az erdőre, a fa ésszerű felhasználásával környezettudatosan, összhangban élhetünk a természettel. A fa ipari feldolgozása során nem szabadulnak fel káros anyagok, és teljesen, azaz hulladék nélkül feldolgozható. A megfelelő tervezés, építés és technológia használatával nagyon kis mértékű környezeti hatással bír egy faház felépítése.
Fával dolgozni 50 százalékkal kevesebb energiafelhasználást jelent, mintha cementtel dolgoznánk, és 80 százalékkal kevesebbet, ha a téglával hasonlítjuk össze.

A fa megköti a globális felmelegedésért felelős szén-dioxidot, és a házakban történő felhasználásakor egy hosszútávú széndioxid-tároló jön létre, ami köbméterenként nagyjából 0,8 tonnával csökkenti a szén-dioxid-kibocsátást. A szokványos építkezési anyagok fával való cseréjével minden köbméter fa átlagosan 0,8 tonnával csökkenti a CO2 légkörbe való kijutását.

Ha faházban élünk környezetbarátként veszünk részt a természetben.

Gazdaságosság

A faház könnyen és gyorsan felépül és fenntartása is gazdaságos. A magas szintű előregyártás lényegesen csökkenti az építési időt. Az épület típusától és az  előregyártás fokától függően akár egy hét alatt is felépíthető a megrendelt szerkezet. A kivitelezési munka szinte kizárólag az összeszerelésre szorítkozik. Ez az építtető számára lényegesen lecsökkenti a finanszírozási időszakot. Minemelett a száraz technikájú építési eljárás a legtisztább és a legkörnyezetbarátabb építkezési forma. Egy faház teljes élettartama alatt gazdaságosabb téglából vagy betonból készült társainál. A fából készült falak a betonál 15-ször, az acélnál 400-szor és az aluminiumnál 1770-szer jobban szigetelnek. Egyes források szerint egy 2,5 centis, fából készült fal jobban szigeteli a hőt, mint egy 11,4 centis téglafal.

A jól kialakított hőszigetelés jelentősen csökkenti a fűtés költségeit, és a CO2 kibocsátást. A faházépítés során a jó hatásfokú hőszigetelés könnyen megvalósítható. Egyrészt a fának jók a szigetelő tulajdonságai, másrészt a szerkezet lehetővé teszi vastag szigetelő rétegek beépítését. Az épületekre vonatkozó hőszigetelési szabályzatok aktuálisan előírt értékei így könnyedén elérhetők sőt túlszárnyalhatók. A megfelelő szigetelésnek köszönhetően a faházak melegek télen és hüvösek nyáron. A szigetelés vastagságával ezt a képességét egyéni igényeknek megfelelően tudjuk szabályozni.

Időtállóság

A tévhitekkel ellentétben a fa az egyik legidőtállóbb éptkezési alapanyag. A megfelelően karbantartott és gondozott faházak akár századokig is állni fognak. Szibériában, Litvániában és a skandináv országokban számos 600-700 éves faház áll sértetlenül. Ráadásul a modern technológiákkal felépített faházak megbízhatósága és tartóssága is igen csalogató.

 

Külső források:

Miért jó a faház?

Fában kellemesebb környezetben – miért jó nekünk a faház?

Hozzászólások

Kiemelt ajánlatunk

A Gödöllő típusú házunk 127 m2 –es alapterületével elég teret nyújt az egész család számára. Ahogy az alaprajzon is látszik, a teraszról a nappaliba lépünk, melyből a ház minden más helyisége, egy konyha, egy fürdőszoba, két háló és egy társalgó nyílik.

kiinduló ár:41.147,91

Mások ezt nézték

Mindenkinek jól jön egy hely, ahol az elme lecsendesül, a test
ellazul. Ez a nyaralóház mindkét szempontnak igyekszik megfelelni az
átgondolt kialakítás révén, a fa pedig meleg, otthonos
hangulatot nyújt. A lakályos házikó nappalit, két szobát, konyhát,
tárolót és fürdőszobát foglal magába. A bejárat a fedett teraszról
biztosított.

kiinduló ár:27.193,72

Kellemes  lakóhely nyolcvan négyzetméteren, ideális  egy családnak. A bejárat a fedett teraszról biztosított. A  két hálószoba és a fürdőszoba  a nappaliból nyílik. A konyhához kamra társul.

kiinduló ár:17.455,57

Korszerű 110 négyzetméteres faház 3 hálószobával,tágas nappalival két fürdőszobával. Ideális többgyermekes családnak. 

kiinduló ár:26.755,97

Kényelmes és hangulatos családi ház 94.50 m2-en. Belterében konyha, nappali, két hálószoba, fürdőszoba, WC található. Bejárat az L alakú teraszról, amely a frontot övezi. Akárcsak a ház külseje, a beltér is a természetesség jegyeit hordozza magán. A nyílászárók masszív fenyőből készültek, az ablakokat zsalutábla díszíti.

kiinduló ár:35.276,86
© 2013. Korondi Árcsó designed and developed by: Zebramedia