Casa din lemn sau casa din cărămidă?

casa lemn

Spunem casă de piatră, o sintagmă de tip urare pe care o adresăm tinerilor căsătoriți. Ideea este una sugerată de duritatea materialului. Însă, în trecut și casele erau de piatră construite, tocmai din dorința de a avea o casă cât mai durabilă. Cu toate acestea, erau dezavantaje la capitolul confort.

De-a lungul anilor au tot apărut soluții pentru construcții durabile, sigure și cu un cumul de avantaje pentru proprietari. Ne întoarcem însă la rădăcini, la lemn și la avantajele acestuia. Lemnul este material folosit încă din cele mai vechi timpuri și mai ales în vremuri moderne se pretează a fi o alegere bună. De ce? În rândurile ce urmează ne propunem să subliniem diferențele dintre o casa lemn vs. caramida.

Casă din lemn

  • Durabilă și flexibilă

Lemnul are acest avantaj față de alte tipuri de materiale de construcție, de a fi flexibil. În cazul unui cutremur sunt toate șansele ca o casă din lemn să rămână în picioare. Este și durabil, deci ideea de casă trainică este bifată cu succes. Gândiți-vă că în alte vremuri, ale bunicilor și străbunicilor noștri, casele din lemn erau minimaliste și rudimentar construite. Cu toate acestea au rezistat și o sută de ani. Acum când avem la îndemână soluții și tehnologii, lemnul tratat nu are cum să nu fie durabil.

  • Construită mai rapid, cu șantier mai curat

În construcția unei case cu structura din lemn șantierul este unul mai curat, deși contrazice ideii în sine de șantier. Rezultă mai puține deșeuri, sunt excluse etapele de uscare ca în cazul caselor tradiționale. În plus și durata în sine de construire este comprimată.

  • Eficiență energetică

Știm despre lemn că are proprietăți izolatoare bune, ceea ce înseamnă că pe termen lung o astfel de casă păstrează foarte bine temperatura din interior. Rezultă economii însemnate la încălzire, respectiv răcire.

Plus că astfel de case au aspect plăcut, proiectele de case din lemn nu vă dezavantajează sau limitează din punct de vedere al designului. Sunt versatile și permit să abordați orice stil, construcția să fie clasica cabană de lemn, casă de vacanță sau o casă contemporană.

Casa de cărămidă

Desigur că și în acest caz vorbim despre avantaje. O casă din cărămidă este rezistentă și sigură. Față de alte tipuri de materiale de construcție cărămida rezistă foarte bine și la condiții de foc. În plus:

  • Izolează fonic destul de bine

Deși este recomandat să fie izolată construcția și cu materiale specifice, nu este de ajuns să credem că doar cărămida va face casa eficientă energetic.

  • Întreținere minimă

Față de alte tipuri de materiale nu impune o pregătire complexă înainte de utilizare. Folosirea în sine a cărămizii nu impune mari probleme.

Însă, în final alegerea dintre o casă din lemn și o casă din cărămidă depinde de mai mulți factori, printre care amintim despre preferințele personale, climatul local, bugetul disponibil și regulile locale privind construcțiile. În mod cert însă casa din lemn întrunește toate condițiile și preferințele. Mai cu seamă dacă sunteți într-o zonă cu risc redus de cutremure o casă din lemn poate fi o alegere potrivită. De asemenea, puteți opta pentru o combinație între cele două materiale, cu o structură din lemn și o cărămidă pentru fundație sau anumite părți ale clădirii.

Ha tetszik oszd meg barátaiddal!